Codul rutier se modifică
Există mai multe modificări în Codul Rutier – 2019, iar şoferii pot rămâne într-o secundă fără permisul de conducere în cazul în care sunt prinşi vorbind la telefoanele mobile în timp ce conduc. Polițiștii vor înăsprirea amenzilor, dar și suspendarea carnetului auto pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce se află la volan. În legislația actuală, telefoanele pot fi folosite doar cu ajutorul dispozitivelor de tip „mâini libere” însă, susțin reprezentanții MAI, asta nu îi împiedică pe conducătorii auto să-și îndrepte atenția către ecranul mobilului.
Tot de anul acesta, legea presupune că orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată, prevede acum Codul Rutier. În cazul în care şoferul nu face controlul medical recomandat, medicul trebuie să informeze Poliţia Rutieră, urmând ca acest şofer să rămână fără permis.
Un alt aspect se referă la frecvenţa desfăşurării ITP depinde de vechimea maşinii: mai exact, maşinilor mai vechi de 12 ani trebuie să li se facă ITP în fiecare an. Până la începutul anului 2018, ITP la asemenea maşini trebuia să se facă la doi ani. Mai mult, primul ITP, în cazul maşinilor noi, se face după trei ani. Bineînţeles, ulterior primei inspecţii, se va face câte o inspecţie la doi ani, perioada de trei ani fiind aplicabilă doar în cazul primei inspecţii.După expirarea ITP înmatricularea se suspendă, de drept, ceea ce înseamnă că şoferii care circulă cu maşini care au ITP-ul expirat riscă două tipuri de amenzi: una pentru lipsa ITP-ului valabil şi una pentru condusul unei maşini a cărei înmatriculare a fost suspendată.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!