Modificarea unui Articol din OUG 195 din 2002 actualizată atrage numeroase critici din partea polițiștilor care, în baza acesteia, nu vor mai fi autorizați să constate încălcarea vitezei de către un șofer dacă aceștia nu poartă la momentul respectiv uniforma de polițist și dacă mașina pe care au instalat radarul nu este înmatriculată sau situată la vedere.

Această modificare îi avantajează, în schimb, pe șoferii neatenți sau rău intenționați, întrucât aceștia își pot controla comportamentul în trafic la vederea organelor de ordine, dar nu și din proprie inițiativă. De asemenea, potrivit propunerii legislative prin care se dorește modificarea Art. 109 OUG 195 din 2002, schimbări se fac și în ceea ce privește aparatele radar, care vor putea fi instalate doar pe autoturisme ce corespund noilor prevederi ante-menționate.

Aceste limitări se rezumă la modificarea Art. 109 din OUG 195 din 2002 actualizată, cu privire la circulația pe drumurile publice. Se modifică modul în care vor fi semnalate încălcările limitelor de viteză, ceea ce face ca polițiștii care nu poartă uniformă sau conduc un autoturism neînmatriculat să nu aibă dreptul sau autoritatea de a acuza un conducător auto care a săvârșit această faptă. De asemenea, prin modificarea Art. 109 din OUG 195 din 2002 actualizată se stipulează că nici radarele tip pistol nu vor putea fi utilizate la mai mult de zece metri de aceste mașini.

Modificarea Art. 109 va schimba cursul modului de lucru al polițiștilor de la Rutieră

În timp ce polițiștii de la Rutieră sunt priviți cu reticență de șoferi, întrucât aplică amenzi și sancționează în consecință de cauză conducătorii auto care nu respectă limitele de viteză în trafic, modificarea parțială a OUG 195 din 2002 în formă sa actualizată le va face un deserviciu tot celor care, aparent, vor beneficia de aceste modificări.

În ciuda faptului că se încalcă limitele de viteză, aceste fapte nu pot face obiectul unei declarații ori acuzații, atât timp cât polițistul nu poartă uniforma, nu se află într-o mașină înmatriculată, situată la vedere ori folosește un radar plasat la mai mult de zece metri de aceasta.

Propunerea legislativă privind OUG 195 din 2002 actualizată este încă în dezbatere la Parlament, de unde se așteaptă în câteva zile răspunsul final. Pentru a se adopta și aplica prezentei OUG, aceasta trebuie să primească și votul Președintelui României. Propunerea legislativă a fost adusă în atenție de mai mult timp, însă doar de curând a primit și votul decisiv din partea deputaților. Dacă aceasta va intra în vigoare, se va adăuga OUG cadru și polițiștii de la Rutieră vor trebui să se supună celor stipulate în noul Articol încă de la data adoptării.

Prin modificarea Art. 109 din OUG 195 din 2002 actualizată, polițiștii care nu poartă uniformă, nu conduc un autoturism înmatriculat ori fac uz de radare tip pistol situate la mai mult de zece metri de acesta nu vor mai avea dreptul să acuze un conducător auto care a depășit limitele de viteză în anumite localități. De asemenea, potrivit noii propuneri legislative, acestora li se va interzice să urmărească șoferii din spatele clădirilor ori al altor zone lipsite de vizibilitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns