Noile modificări ale Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-și plătească ratele la bancă pentru că salariilor lor sunt mai mici decât erau atunci când au contractat creditele.
Cine poate beneficia de aplicarea legii?
Împrumutații, codebitorii, garanții personali (fideiusorii) și garanții ipotecari ai debitorului principal.
Pot beneficia cei care au credite în derulare, cât și cei care au fost executați silit, însă procedura de executare silită nu s-a finalizat (fie nu s-a licitat bunul, fie există încă poprire instituită asupra veniturilor consumatorului-împrumutatului).
Cum se va face efectiv darea în plată?
În procedura simplă, prin semnarea actului privind transferul dreptului de proprietate și predarea cheilor apartamentului.
În situația în care apar complicații, respectiv contestație în instanță, procedura este cea detaliată în ghidul practic pentru punerea în aplicare a Legii dării în plată.
Hotararea prin care castigati darea in plata se pune in executara silita.
Care sunt costurile pe care le presupune darea în plată?
Costurile impuse de această procedură sunt următoarele: costurile notarului public, costurile reprezentând cheltuielile de judecată în procedura judiciară (dacă Banca va formula contestație – vorbim atât de costurile reprezentării în instanță, cât și de eventualele costuri reprezentate de reprezentarea Băncii, prin avocat, dacă va fi admisă contestația acesteia).
Acțiunea promovată în instanță, prin care consumatorul cere instanței constatarea stingerii obligațiilor sale și pronunțarea unei hotărâri prin care se constată transferul dreptului de proprietatea este scutită de la plata taxei de timbru judiciar.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!